Skedesvamp

Skedesvamp er en infektion som giver irritation og ømhed i skeden. Det er en udbredt infektion som de fleste på et eller andet tidspunkt i livet vil opleve.

Online apotek

Hvad er skedesvamp

I de fleste tilfælde skyldes infektionen gærsvampen candida albicans. Denne gærsvamp lever helt naturligt på vores slimhinder og bl.a. I skeden. Når vækstbetingelserne for svampen øges kan den give anledning til infektion.

Tilstanden er hyppig, idet tre ud af fire kvinder i deres liv oplever mindst en epesiode med skedesvamp. Halvdelen oplever at få skedesvamp mere end en gang. Hvis en kvinde har mere end fire tilfælde om året, taler man om tilbagevendende infektioner. Disse skyldes ikke fornyet infektion, men aktivering af det naturlige Cancida Abicans eller aktivering af de mere modstandsdygtige arter Candida Glabrata eller Candida Tropicalis.

 

Hvorfor får man skedesvamp

De fleste kvinder vil have gærsvampe i skeden uden at det har nogen gener. Balancen kan dog forstyrres af en række forskellige tilstande:

  • Penicillin Behandling eller en anden form for antibiotika, hvor de normale mælkesyrebakterier i skeden fjernes og gærsvampen får derfor en bedre mulighed for at vokse.
  • Ved svækket helbred og nedsat immunforsvar som ved f.eks. Kræftsygdomme eller andre sygdomme. Her kan kroppens evne til at afvise infektioner være svækket og infektioner som svampeinfektioner kan derfor lettere opstå.
  • Behandling med medicin som generelt kan have en svækkende effekt på kroppens eget immunforsvar, og dermed øge chancen for svampeinfektioner.
  • Sukkersyge patienter har en forhøjet mængde af sukker i blodet. Sukkeret kan lagres i skedes slimhinde og derved give grundlag for, at en svampeinfektion oftere opstår hos kvinder med sukkersyge.
  • Graviditet og andre hormonelle forandringer kan ændre på slimhinden i skeden, og dermed give svampen bedre vækstbetingelser. Samtidig er immunsystemet undertrykt, hvilket gør det svære for kroppen at bekæmpe en infektion. Hvis der gentagne gange opstår svampeinfektioner kan det være cyklusbetinget, med øget forekomst af svampeinfektion i tiden op til menstruation. Der er modstridende resultater fra de studier der er lavet på området. Nogle studier har påvist en øget forekomst hos kvinder der bruger p-piller, mens andre studier ikke har kunne påvise en sammenhæng.
  • Problemer efter samleje. Nogle kvinder oplever problemer i tiden efter samleje. Det er dog ikke en seksuelt overført sygdom. Kvinder der ikke er seksuelt aktive kan dog også få skedesvamp.
  • Uforklarlige faktorer. Nogle kvinder får tilbagevendende svamp, uden der kan findes en direkte årsag.

Køb behandling online

Hvad er symptomerne på skedesvamp

De mest fremtrædende symptomer er kløe og svie i og omkring skedeåbningen. Nogle kvinder oplever desuden smerter ved samleje og smerter ved vandladning. I forbindelse med skedesvamp kan der også være udflåd. Symptomerne udvikler sig hen over et par dage.

 

Hvordan behandler man skedesvamp

Skedesvamp behandles medicinsk enten med stikpiller, creme eller med tabletbehandling. Tablet behandlingen må dog ikke bruges af gravide. Behandlingseffekten er den samme uanset hvilken form for medicin der benyttes.

Søg behandling online