Overgangsalderen

Overgangsalderen kaldes også for menopausen eller klimakteriet. I starten af overgangsalderen er menstruationscyklussen lidt utilregnelig og dette skyldes, at æggene i æggestokkene er ved at slippe op, og derfor fungerer ægløsningen ikke helt som før. Man danner derfor heller ikke det ene kønshormon Progesteron på normal vis. Progesteron er det hormon, som dannes efter ægløsningen og som forbereder livmoderen på at modtage et befrugtet æg. Det andet kvindelige kønshormon Østrogen dannes i første omgang i normal mængde, men efterhånden slipper det også op. Man ser ofte at menstruationerne bliver kraftigere når overgangsalderen nærmer sig.

Få hjælp hos online apotek

 

Hvad sker der efter overgangsalderen

Mange dele af kroppen er afhængig af østrogen, og i takt med det forsvinder, bliver kroppen mere sårbar.
F.eks. Bliver knoglerne vedligeholdt af østrogenet, som forhindrer knoglenedbrydningen, og som dermed forhindrer osteoporose. Jo tidligere man kommer i overgangsalderen, desto større er risikoen også for knogleskørhed.

 

Kvinder er også i høj grad beskyttet mod hjerte-kar-sygdomme før overgangsalderen. Når østrogenet slipper op, øges risikoen for højt blodtryk, samt blodpropper i hjertet og hjernen. Dette skyldes blandt andet, at kolesterolindholdet – specielt det “dårlige” kolesterol LDL stiger og øger risikoen for aflejring i blodkarrene. Ud over at øge mængden af det “dårlige” kolesterol, øges mængden også af det “gode” kolesterol HDL.


I huden sker der også ændringer når hormonerne slipper op. Huden “ældes” og der kommer flere rynker. Det skyldes at kollagen-indholdet i huden mindskes og det gør huden mindre smidig og elastisk. Udover huden, mister håret også sin smidighed og mange taber en del af hårene. Østrogenmanglen kan gå ud over slimhinderne i skede og blære, idet de mister smidigheden, fugtigheden og frem for alt tykkelsen. Dette kan give problemer med smerter, svie, kløe, problemer ved samleje, inkontinens og blærebetændelse.

Behandling af symptomer for overgangsalderen

 

Hvor længe varer overgangsalderen

Overgangsalderen begynder som regel mellem 45 og 55 års alderen. Der er dog eksempler på at folk så tidligt som i tyverne, ligesom der også findes kvinder i tresserne, som stadig har menstruation. Selve menopausen, som betyder tidspunktet for den sidste menstruation, forekommer for danske kvinder i gennemsnit omkring de 51 år. I princippet ved man først efter et stykke tid at det var den sidste menstruation og man siger normalt at der skal gå et år uden, før man kan sige det er slut. Der er ikke et entydigt svar på hvor længe overgangsalderen varer, for nogle varer den i mange år, imens andre ikke døjer med en eneste gene. De fleste har dog nogle eller flere gener i gennem nogle år.

 

Hvilke symptomer er der i forbindelse med overgangsalderen

I forbindelse med overgangsalderen holder æggestokkene som tidligere skrevet op med at producere østrogen. Dette har forskellige indvirkninger på kroppens væv og funktioner. Cirka tre fjerdedele af alle kvinder i overgangsalderen, får forskellige symptomer og gener, og nogle er langt mere plagede end andre. De fleste er ramt af svedeture, hedestigninger og blødningsforstyrrelser. 50% af disse kvinder har gener i mere end fem år. Desuden ses forskellige gener, som forekommer i samme alder, men som ikke direkte er østrogen relaterede. Det kan være man er  lettere ved at blive irritabel, humørsvingninger, træthed og depression.

Få behandling hos online apotek