Hirsutisme (uønsket hårvækst)

Hirsutisme er en betegnelse for øget behåring af mandlig karakter hos en kvinde. Den øgede behåring er som oftest uønsket. Den afgørende faktor for udviklingen, er den lokale koncentration af 5-alfa-dihydrotestosteron (DHT) i hårsækkens celler. Med andre ord er det en hormonel ubalance som er skyld i den øgede behåring. Findes den øgede behåring på andre steder end armhule og underliv, kaldes det hirsutisme. I ansigtet er der ofte tale om behåring på kinder, overlæbe og hage. På kroppen kan der være hårvækst forskellige steder, f.eks. Mellem brysterne, nederst på maven og på større dele af ryggen.

Find online behandling her

Hvad er årsagen til Hirsutisme

Årsagen til den unormale behåring hos kvinder skyldes som regel en hormonel ubalance. Når der er for mange androgener i kroppen, et mandligt hormon. Kvinder producerer helt naturligt en lille mængde af det mandlige hormon som kan forårsage polycytisk ovariesyndrom (PCOS). I halvdelen af tilfældene er der dog ingen årsag til den hormonelle ubalance. Tilstanden opstår oftest omkring 15 – 25 års alderen og rammer mellem 5% og 10% af kvinder i den menstruerende alder. Af og til opstår sygdommen uden grund, og kan være grundet en kvindes overfølsomhed overfor mandlige hormoner. Så selv om testosterone niveauet ikke er unormalt, udvikles der alligevel øget hårvækst på uheldige steder.

 

Behandling af Hirsutisme

Som oftest behandles hirsutisme med en hormonbehandling. Der findes dog alternativer, et af dem er Vaniqa. Vaniqa er en creme som hjælper med at begrænse væksten i det område den påføres. Den virker ved at reducere potensen af et enzym i kroppen. Enzymet hedder ornithine decarboxylase, og er det enzym der giver mulighed for hårvækst. Vaniqa blokerer dette enzym fra at udføre sin opgave og dermed sløves hårvæksten. Behandlingen kan tage op til to måneder før en mærkbar effekt finder sted.

 

Køb hos online apotek